/ iStock/Getty Images
Подводният вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай край бреговете на тихоокеанското кралство Тонга изригна. Цунами с височина 1.20 метра достигна столицата - малка островна страна в южната част на Тихия океан. Местните жители се разбягаха навътре към по-високи места, предадоха световните медии.

Местни медии на островния архипелаг съобщиха за големи приливни вълни, които са наводнили имущество, както и за сипеща се от небето пепел и прекъсване на телефонните връзки.Австралийската метеорологична служба съобщи, че по-рано днес до Тонга е достигнало 30-сантиметрово цунами. Предупреждението за приливни вълни тъкмо било отменено, когато подводният вулкан Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай отново изригнал.

Тогава до столицата Нукуалофа достигнало ново цунами, вече четири пъти по-високо.

"Земята се разлюля, цялата къща се разтърси", разказа местна жителка. Тя спомена за "мощна експлозия".

Крал Тупоу Шести е бил евакуиран от двореца си в Нукуалофа.Подводният вулкан се намира край един от необитаемите острови от архипелага, на около 65 километра от столицата.

В края на 2014 и началото на 2015 г. поредица изригвания на Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай доведоха до образуването на малък нов остров и спиране на въздушния трафик от и до Тонга в продължение на няколко дни, припомня Асошиейтед прес.

Страната е с население от около 105 000 души.