/ БГНЕС
Властите на Вирджинските острови повдигнаха нови обвинения на финансиста Джефри Епщайн, който се самоуби в американски затвор, след като беше обвинен в сексуални престъпления и трафик на хора. Главната прокуратура на Вирджинските острови претендира за щети на стойност стотици милиони долари.

„Искът говори сам за себе си и съдържа обвинения за склоняване към трафик, сексуално насилие и принудителен труд на млади жени и момичета, някои от които са само на 13 години“, заяви Дениз Джордж, генерален прокурор на групата острови в Карибско море със статут на неинкорпорирана територия на Съединените щати.

Принц Андрю: Престоят ми в дома на Епщайн беше грешка

Ищецът изисква конфискацията на два острова, които са принадлежали на Епщайн и на които са извършени престъпления. Цената на островите в съдебния процес се изчислява на 86 млн долара. Движимото и недвижимо имущество на финансиста възлиза на 577 млн. долара. Доверителният фонд, управляващ наследството му се намира на Вирджинските острови на САЩ.

Епщайн беше задържан от органите на реда в щата Ню Йорк на 6 юли миналата година. Прокуратурата заяви, че има доказателства, че през 2002-2005 г. той е уредил десетки непълнолетни момичета да посещават дома му в Манхатън, най-младото от които е на 14 години. Според разследващите Епщайн ги подлагал на тормоз и сексуално насилие.

Какво разкри аутопсията на Джефри Епстайн?

Негови приятели и познати включват голям брой настоящи и пенсионирани служители не само от САЩ, но и от много други страни, включително бивши държавни ръководители, големи предприемачи и звезди на шоу бизнеса. Наказателното преследване на финансиста в САЩ беше прекратено, след като той се самоуби в затворническа килия на 10 август 2019 г. 
БГНЕС