/ iStock/Getty Images
Вирджиния стана първият южен щат на САЩ, който легализира използването на малки количества марихуана за удоволствие, предаде Франс прес.

Сенатът и Камарата на представителите гласуваха вчера в подкрепа на разрешаването на възрастни да притежават марихуана, считано от 1 юли, въпреки противопоставянето на законодателите републиканци.

Губернаторът демократ на Вирджиния Ралф Нортъм заяви, че неговият щат е влязъл в историята като е станал първият южен щат, легализирал притежанието на марихуана.

Законите за марихуаната бяха изрично подготвени с оглед на общностите на цветнокожите, а чернокожите във Вирджиния са непропорционално много повече арестувани, обвинявани и осъждани, заяви губернаторът.

Днес Вирджиния направи важна крачка, за да коригира грешките си и да възстанови справедливостта за тези, които са пострадали от годините на свръхдискриминация, добави Нортъм.

Няколко американски щати, като Ню Йорк и Колорадо, предприеха сходни мерки, но Вирджиния е пионер в американския Юг, регион, който социално и политически е много консервативен.

Хората, навършили 21 година, ще могат законно да притежават до една унция марихуана (малко повече от 28 грама) за лична употреба, както и да отглеждат до 4 растения на домакинство.

Пушенето на джойнт на публично място няма да е разрешено, какъвто е случаят и с консумацията на алкохол.

Разрешението за отглеждане и продажба на марихуана ще влезе в сила на 1 юли 2024 г.

Легализацията ще декриминализира хиляди, свързани с марихуана, дребни нарушения годишно, и ще сложи край на дискриминационна практика, насочена много по-често към млади, бедни и цветнокожи хора във Вирджиния, изрази задоволство Джен Мишел Педини от една от главните организации, лобиращи за легализиране на канабиса.
БТА