/ Gulliver/Getty Images
Жителите на Руанда са големи фенове на червеното цвекло, но напоследък то започна да им се услажда и под формата на вино, предава Ройтерс. Червеният еликсир намира много добър прием и в редица други африкански държави, а негови ценители се появиха дори в далечна Германия.
 

Сред откривателите на алкохолната напитка е 27-годишната Увамария, която не могла да си намери работа, след като завършила висшето си образование. Тогава решила да отглежда червено цвекло и да произвежда тежкото червено вино "Карисимби".
 
„Ролекс“ в Уганда - сладка тръпка за стомаха (СНИМКИ)

Понастоящем за нея работят 17 души в община Рубаву в Западна Руанда. Тя купува суровина и от местни фермери. Цвеклото се нарязва на малки парчета, вари се и се оставя да ферментира. Увамария произвежда по 620 литра на седмица, като се надява да удвои продукцията си следващата година.
 

Понастоящем тя продава месечно около 1000 бутилки от своето вино. Най-сериозните й клиенти са от столицата Кигали, както и търговци от Мозамбик и Демократична Република Конго.
 
Шест мита за Африка, в които хората вярват (ВИДЕО)

Ценители на нейната продукция имало и в Германия. Особеността на виното от червено цвекло е, че то не опиянява както виното от грозде, а само леко замайва и има отличен вкус. Освен това се продава на много добра цена.
 
 
БТА