/ Gulliver/Getty Images
Фестивалът може да превърне това, което хората смятат за вечеря на бедните, в туристическа атракция
Когато хората говорят за "Ролекс" в Уганда не се интересуват за времето. Затова на третия годишен фестивал на "Ролекс" в Кампала на хълма в угандийската столица в неделя нямаше сергии, на които да се предлагат скъпи удоволствия за китката.
 
В Уганда "Ролекс" е любимото леко хапване, сандвич, съставен от омлет и хляб чапати. Името е всъщност игра на думи - rolled eggs и.. rolex.
 

Организаторите се надяват, че фестивалът ще превърне това, което много хора смятат за вечеря на бедните в туристическа атракция. "Ролекс е деликатес в Уганда", заяви за АФП официален представител на борда по туризъм Патрик Мухире.
 
Ястието, произхождащо от източния град Бусуга, бързо стана популярно сред студентите в университета "Макере" в Кампала. При цена около 1000 угандийски шилинга (23 евроцента) то не само е хранително, но и много достъпно.
 

Откакто започнало организирането на фестивалите, "Ролекс" придобило популярност, появило се в менютата на ресторанти, в хотели. Вече има специфични варианти на "часовникарското блюдо" по региони. Например в Източна Уганда в хляба се поставят бамбукови кълнове, а на север пък използват варени зеленчуци.
 

И размерите са различни. "Великанските" са "Шваснегар Ролекс" - смело и игриво наречено на холивудската звезда Арнолд Шварценегер. В него се използват между 6 и 10 яйца, така че блюдото стига за цяло семейство.
 

А за изненада на гостите на фестивала тази година индийски, мексикански и индийски майстори готвачи предлагат свои вариации по темата "Ролекс".
БГНЕС