Великобритания и САЩ разработват военни планове за Иран и други горещи точки
Великобритания и САЩ разработват военни планове за Иран и други горещи точки / снимка: Reuters

Великобритания и Съединените щати разработват военни планове за Иран и други потенциални "горещи точки" в Близкия изток, предаде Асошиейтед прес, като се позова на официални източници.

В същото време те подчертаха, че това не е подготовка за превантивни удари по иранската ядрена програма.

Вестник "Гардиън" пише, че Съединените щати са поискали от Великобритания да използват нейните военни бази в Кипър и британски територии в Атлантическия и Индийския океан с цел събиране на войски в Персийския залив. Според британския ежедневник това са резервни планове в случай на необходимост от военни удари за спиране на иранската ядрена програма, посочва БТА.

От канцеларията на британския премиер Дейвид Камерън потвърдиха, че Лондон, Вашингтон и други съюзници се занимават с рутинно военно планиране във връзка с редица възможни сценарии, включително за евентуалното използване на британски бази от въоръжените сили на САЩ, някои от които може да бъдат използвани като изходни пунктове за мисии в Близкия изток.

Говорителка на Камерън подчерта, че "(британското) правителство не смята, че военните действия срещу Иран са правилният вариант в този момент, но не изключваме никоя опция". Великобритания продължава да се придържа към политика на затягане на санкциите срещу Ислямската република едновременно със стремеж към ангажиране на страната в преговори за нейната спорна ядрена програма.

Говорителката на Камерън отказа да коментира твърденията на "Гардиън", че британският главен прокурор Дейвид Грийв е предупредил, че участието на страната в превантивен удар срещу Иран, дори чрез предоставяне на бази, би било нарушение на международното право. Според неназовани правителствени източници, цитирани от вестника, Грийв заявил също, че Ислямската република не представлява явна и актуална заплаха.