Великобритания се подготвя за погребението на кралица Елизабет Втора, а крал Чарлз Трети се готви да приеме световни лидери.

Късно миналата вечер пристигна президентът на САЩ Джо Байдън. Той е един от десетките държавни глави, които пристигат в момента. Това е причината Великобритания да организира най-мащабната си полицейска операция около историческото погребение.

Смъртта на кралица Елизабет предизвика бурни емоции. Стотици хиляди хора се стичат, за да ѝ отдадат почит.

Последно сбогом: Хиляди хора отдават почит на Кралица Елизабет Втора (СНИМКИ)

Скърбящите трябва да чакат до 25 часа, тъй като опашките се разраснаха на километри покрай река Темза. Изглежда, че входът за опашката ще бъде затворен в някакъв момент в неделя, съобщи АФП.

Миналата вечер, докато хората минаваха покрай ковчега, принц Уилям и принц Хари поведоха внуците на кралицата в 12-минутно бдение около ковчега.

По-рано кралят и най-големият му син Уилям изненадаха стоящите на опашка по брега на Темза. Те направиха непланирана разходка, за да им стиснат ръцете и да им благодарят, че са дошли.

Погребението на кралица Елизабет ще се състои в понеделник в Уестминстърското абатство в Лондон

Главният свещеник на Уестминстърското абатство д-р Дейвид Хойл каза, че това ще бъде събитие "от мащаб, който не е нещо често срещано дори за" него.

В готическата катедрала текат последните приготовления за държавното погребение. Участват стотици хора, които работят денонощно, на 19- и 20-часови смени, за да подготвят историческата церемония.

Хойл каза, че държавното погребение е нещо "наистина важно" и затова трябва да бъде визуално ефектно и грандиозно. Целта "отчасти е да си припомним значимостта на кралица Елизабет Втора, нейното място в историята, важната й роля за Великобритания и Общността на нациите", посочи той.

Завинаги заедно: Кралица Елизабет ще бъде погребана в замъка Уиндзор до принц Филип

В същото време главният свещеник на Уестминстърското абатство отбеляза, че "това е погребение. Има скърбящо семейство. Личната скръб в основата на това наистина е важна."

Чарлз, на 73 години, е най-възрастният монарх, възкачвал се някога на трона. Той ще бъде домакин на десетките високопоставени гости, включително Байдън, на прием в Бъкингамския дворец в неделя вечерта. Лидери, сред които ще са Джасинда Ардерн от Нова Зеландия, австралийският прорепубликанец Антъни Албанезе, канадският Джъстин Трюдо и много други.

Повече от 2000 полицейски служители от цялата страна са привлечени да помагат за сигурността. След погребението ковчегът на кралицата ще бъде пренесен с кралска катафалка в замъка Уиндзор.

Великобритания ще запази минута мълчание в 19:00 ч. по Гринуич в неделя, за да отбележи "живота и наследството" на кралицата преди нейното погребение.

Погребението ще сложи край на 11-дневния национален траур в Обединеното кралство.
БТА, БГНЕС