Британската кралица Елизабет Втора ще бъде погребана в понеделник в 18:30 ч. по Гринуич (21:30 ч. българско време) в замъка Уиндзор, предаде Франс прес, като се позова на Бъкингамския дворец.

Церемонията ще се състои в тесен кръг в параклиса "Сейнт Джордж" в имението в западните покрайнини на Лондон след края на държавното погребение сутринта на същия ден.

Утре вечерта, също в 18:30 ч. по Гринуич, четирите деца на Елизабет Втора, сред които и новият крал Чарлз Трети, ще се съберат на бдение пред ковчега на своята майка, която почина преди седмица на 96 години в замъка си Балморал в Шотландия.

Лондон притихна в скръб край ковчега на кралицата (ГАЛЕРИЯ)

Бъкингамският дворец обяви, че в цяла Великобритания ще бъдат запазени две минути мълчание след края на държавното погребение в Уестминстърското абатство. На него се очаква да присъстват около две хиляди души, сред които много държавни ръководители и други високопоставени личности, предаде Асошиейтед прес.

След края на държавното погребение ковчегът ще потегли през историческия център на Лондон с каляска, теглена от коне. Катафалка ще изпрати кралица Елизабет Втора в последния ѝ път до замъка Уиндзор, където тя ще бъде погребана до съпруга си принц Филип, който почина миналата година.
БТА