Ковчегът с тялото на кралица Елизабет Втора бе пренесен от Бъкингамския дворец до сградата на парламента, където всички желаещи ще могат да се сбогуват с нея.

По време на погребалната процесия крал Чарлз Трети и членове на кралското семейство следваха катафалката. Членовете на кралското семейство бяха с униформи с изключение на принц Хари и принц Андрю.

В Уестминстър Хол - най-голямата зала в сградата на парламента, ковчегът бе поставен на подиум, а духовният глава на Англиканската църква, архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби и ректорът на Уестминстърското абатство Дейвид Хойл проведоха кратка служба в присъствието на краля и членовете на кралското семейство.



Четирима британски войници в червени и златни парадни униформи заеха позиции в четирите ъгъла на ковчега на кралица Елизабет Втора, съобщи Асошиейтед прес. С това започна бдението, което ще продължи четири дни, докато тленните останки на покойната кралица са в Уестминстър Хол в Лондон.

Войници от церемониални подразделения на британската армия ще се редуват да пазят ковчега на шестчасови смени.

Ковчегът на кралицата в парламента на Лондон
БГНЕС

Ковчегът на кралицата в парламента на Лондон
БГНЕС

След като ковчегът на кралицата беше поставен на издигната платформа в Уестминстър Хол след тържествена процесия от Бъкингамския дворец, крал Чарлз Трети и други високопоставени членове на кралското семейство напуснаха Уестминстър Хол, докато събралите се отвън хора скандираха: "Бог да пази краля!"

От късния следобед днес гражданите може да влизат в Уестминстър Хол и да преминават покрай ковчега на кралицата, за да отдадат почитта си.

Ковчегът на кралицата в парламента на Лондон
БГНЕС

Ковчегът на кралицата в парламента на Лондон
БГНЕС

За последен път залата е използвана по този начин преди двадесет години, когато умира майката на кралицата - Елизабет Боус-Лайън (1900-2002). В продължение на три дни 200 хиляди души дойдоха да се сбогуват с нея тогава. Преди това в Уестминстър Хол са били положени ковчезите с телата на бившия министър-председател Уинстън Чърчил (през 1965 г.), на бабата на Елизабет Втора – Мери Тек (1953 г.), на баща ѝ Джордж Шести (1952 г.) и на дядо ѝ Джордж Пети (1936 г.).

Според в. „Таймс“ до 750 000 души може да искат да се сбогуват с Елизабет Втора. Британските медии вече предупреждават за 30-часова опашка за влизане в сградата на парламента. Правоприлагащите органи са в повишена готовност. Около 10 000 полицаи и 1500 войници участват в мащабна полицейска операция в Лондон, а въздушното пространство над града е затворено.

Ковчегът на кралицата в парламента на Лондон
БГНЕС

Ковчегът на кралицата в парламента на Лондон
БГНЕС

Погребението на Елизабет Втора ще се състои в понеделник.

Междувременно стана известно, че президентът на САЩ Джо Байдън е разговарял с крал Чарлз Трети, за да поднесе съболезнованията си по повод смъртта на неговата майка, предаде АП, като се позова на Белия дом.

Той отбеляза, че Байдън си спомня с умиление за добротата и гостоприемството на кралицата. Президентът и първата дама на САЩ Джил Байдън отседнаха при Елизабет Втора в замъка Уиндзор през юни.

Белият дом информира, че Байдън ''също така е изразил голямото възхищение на американския народ от кралицата, чието достойнство и постоянство задълбочиха трайното приятелство и специалните отношения между Съединените щати и Обединеното кралство''. Следващата седмица президентът на САЩ, наред с други държавни ръководители, ще присъства на погребението на Елизабет Втора в Лондон.

Ковчегът на кралицата в парламента на Лондон
БГНЕС

Ковчегът на кралицата в парламента на Лондон
БГНЕС

БТА