Тленните останки на покойната британска кралица Елизабет Втора напуснаха замъка Балморал - любимото имение, където тя прекара толкова много време със семейството си.
Погребалният кортеж отпътува към Единбург, предадоха Прес асосиейшън и ДПА. 

БТА

Ковчегът, увит в кралското знаме на Шотландия и върху който е положен венец от цветя, остана известно време в "Балморал", за да имат възможност служителите в имението да се сбогуват с кралицата. 

Дъбовият ковчег бе положен в катафалка и пътува шест часа до двореца "Холирудхаус" в Единбург.

БТА

Поклонението в Единбург ще се състои в понеделник. Във вторник ковчегът ще бъде прехвърлен със самолет на кралските военновъздушни сили в базата Нортхолт, откъдето ще бъде превозен до Бъкингамския дворец в Лондон. Очаква се това да стане късно във вторник вечер.

Поклонението на кралицата на Великобритания Елизабет II ще се състои в понеделник, 19 септември, в Уестминстърското абатство. Това съобщиха в Twitter от Бъкингамския дворец. Погребението ще започне в 11:00 часа местно време.

БТА

Елизабет II ще бъде погребана в мемориалния параклис на баща си, крал Джордж VI, на територията на замъка Уиндзор.

Денят на погребението на британската кралица ще бъде неработен ден.

Абсолютна тишина посрещна кортежа на кралица Елизабет II, докато той преминаваше през отдалечено шотландско село близо до нейния любим замък Балморал. Хиляди по хиляди хора се наредиха по пътя на кортежа, за да отдадат последна почит към кралицата.
Потънали в мъка, гражданите хвърляха цветя, докато ковчегът на Елизабет, покрит в флага с кралския герб в Шотландия и с венец от бели далии, поставен отгоре.

БТА

Първите, които видяха ковчега, бяха съселяните на кралицата от Балатер, където Елизабет прекара много щастливи моменти по време на летните си уединения от кралското бреме.

Погребват Кралица Елизабет II на 19 септември

Членове на обществеността, някои носещи традиционно шотландско облекло, заедно с местни високопоставени лица, членове на въоръжените сили и представители на църквата, се бяха наредили по улиците на старомодното село, потънали в пълна тишина, докато минаваше кортежа.
Ковчегът на кралица Елизабет II пътуваше по шосе през шотландски градове и села на път за Единбург.

Кортежът от седем автомобила напусна портите на имението малко след 10:00 сутринта (12.00 ч. българско време), като премина покрай купища цветя, оставени там след обявяването на смъртта на кралицата в четвъртък.

Стотиците букети, включващи рози, лилии, шотландски слънчогледи, и мечето Падингтън, бяха осеяни с картички и подаръци.

Близо до железните парапети седеше плюшено мече Падингтън, много обичаният герой от британските детски книги, който споделя чаша чай с кралицата като част от телевизионните тържества за нейния платинен юбилей през юни.

Вчера крал Чарлз Трети бе официално обявен за новия монарх на Обединеното кралство от Съвета по унаследяване на кралския престол в рамките на церемония в двореца "Сейнт Джеймс" в Лондон.
БТА/БГНЕС