Ватикана призова да се обърнем към религията заради финансовата криза
Ватикана призова да се обърнем към религията заради финансовата криза / netinfo

Световната финансова криза е доказателство, че безбожните политически и идеологически лекове не са в състояние да предотвратят глобални заболявания, заяви държавният секретар на Ватикана кардинал Тарчизио Бертоне, който е втори по ранг след папата. "Под някаква форма политиката се нуждае от религията. Когато Бог е пренебрегнат, способността за зачитане на правата и общото благо изчезва", каза още Бертоне.

Той цитира папа Бенедикт XVI, който при посещението си във Франция по-рано този месец предупреди, че опитите на човечеството да се сдобие с божествени съзидателни сили, са обречени на провал. "Трагичните последици от всички политически идеологии за мен се потвърждават от сегашната финансова криза", добави Бертоне.

"Там, където има само стремеж към печалба, човек накрая остава без нея", каза още кардиналът. Според Бертоне глобализацията трябва да се ръководи от етика, основана на религията, която от своя страна трябва да се основава на рационалната мисъл. Тази теория също е развивана от папата.