Мислех, че сънувам нещо, все едно влак минава край къщата, тя се клатеше цялата. Така Ваня Джаферович, бившият хърватски футболист на Берое и Локомотив София, описа случилото се тази сутрин около 6:28 ч., когато земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер разлюля Загреб.

В епицентъра на труса се оказа и семейството на Ваня Джеферович.

Трусът е бил регистриран в 06:28 ч., а минути по-късно е имало още два. На този етап няма данни за жертви. Материалните щети са значителни.

Джаферович е събуден около шест и половина местно време. „Мислех, че сънувам нещо. Все едно влак минава край къщата, но около нас няма влакове. Клатеше се цялата къща, паднаха някои неща в стаята. Като цяло, продължи някъде около 5 - 10 секунди”, разказа той пред NOVA.

Епицентърът на труса е в град Сисак, на около 50 километра от семейство Джаферович. Местните хора веднага избягали навън. „Като цяло беше много страшно. След това последва и вторият трус, който беше към 4,9 или 4,7 по Рихтер. Беше страшно”, казва още Джаферович.

Много от хората изпаднали в паника при земетресението, защото още си спомнят силния трус, който разлюля Загреб през март. Тогава, след 5,3 по Рихтер, един човек загина, а близо 30 бяха ранени. „Точно тогава разбираш как нищо не зависи от нас на този свят”, коментира Ваня Джаферович.

В Загреб почти няма материални щети, казва още той. Значителни са обаче разрушенията в Сисак и другия близък до епицентъра град - Петриня.
„Гражданите все още звънят на пожарникари и екипи на Спешна помощ. От сутринта има над 100 обаждания и 50 интервенции”, заяви Кристина Баничек - кмет на Сисак.


„Най-важното, което трябва да бъде казано е, че никой не е пострадал и в момента постепенно се опитваме да поправим рухналите комини и фасади на сгради, които бяха паднали на улицата. Правим всичко възможно, за да няма пострадали”, допълни тя.

На място пристигна и министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович. „Дойдохме да подкрепим жителите на Сисак и Петриня, както и другите общини, засегнати от това земетресение. За съжаление, годината започна и завърши по един и същ начин”, каза той.

От Министерството на външните работи съобщиха за NOVA, че няма данни за пострадали наши сънародници.

Източник: NOVA