/ iStock/Getty Images
Ако не се ваксинират - ще бъдат изпратени в неплатен отпуск
Служителите в публичния сектор в Ню Йорк ще бъдат задължени да се ваксинират срещу COVID-19 до края на следващата седмица или ще бъдат изпратени в неплатен отпуск, каза днес кметът Бил де Блазио.

Досега ваксинирането беше задължително учителите и лекарите, но списъкът вече включва също - полицаи, пожарникари и служители по чистотата.

Те ще получават по 500 долара при инжектиране с първа доза, която ще могат да си поставят в организиран от градските власти център до 17:00 часа местно време в петък, 29 октомври. След тази дата от служителите ще се изисква да са инжектирани с поне една доза ваксина и да покажат доказателство за това пред началника си, се казва в изявление на Де Блазио.

"Няма по-голяма привилегия от това да служиш на хората на Ню Йорк и тази привилегия е придружена от отговорност да пазиш себе си и общността си", каза кметът.

Тази политика започва да се прилага в града с най-голямо население в САЩ, докато много други общини, училищни райони и местни власти в страната се борят с изискването за носене на маски и за ваксинация на фона на намаляващ брой нови случаи.

71 %  от всички 160 000 служители в Ню Йорк вече са били инжектирани с поне една доза ваксина, каза кметът.

Служители от Отдела по образование и Нюйоркската служба за здравеопазването и болниците са задължени да се ваксинират от септември. Ваксинираните в тези отдели е поне 95 процента, каза де Блазио.
БТА