В. Гардиън: ЕK критикува България за организираната престъпност, но щади Италия
В. Гардиън: ЕK критикува България за организираната престъпност, но щади Италия / снимка: БГНЕС

Британският вестник "Гардиън" обвинява Европейската комисия, че прилага двойни стандарти, като критикува България за организираната престъпност, а щади Италия.

Комисията обмисля предприемане на драконовски наказания срещу България за неуспеха й да се справи с организираната престъпност и нейното влияние върху обществения живот. Но когато дойде ред на Италия, Брюксел винаги е прилагал двойни стандарти, коментира "Гардиън".

Според вестника "да бъдат бити с камшик току-що присъединили се слаби държави като България е лесно. ЕС обаче изглежда се страхува да заплашва с подобни мерки Италия."

Ако правителството на Берлускони не предприеме сериозни мерки срещу камората в Неапол, е време ЕС да възприеме също толкова твърд подход към Италия колкото и към България, призовава "Гардиън". Вестникът се аргументира, че "е направо

скандално, че Неапол се задушава под слой дим и ксенофобия, генерирана от престъпен синдикат, срещу който Рим отказва да се изправи".

Според "Гардиън" камората умишлено създава антиромски настроения преди днешното първо заседание на новото правителство на Берлускони, което символично ще се състои в Неапол. Целта на неаполитанската мафия е да отклони вниманието от истинската причина за социалния хаос в града - самата тя, коментира изданието.

Вестникът определя камората като един от най-силните престъпни синдикати в света. През 90-те години на миналия век тя засенчи сицилианската Мафия, която попадна в собствения си капан, като ликвидира воюващите срещу нея магистрати Паоло Борселино и Джовани Фалконе и в резултат бе почти унищожена в кампания на правоохранителните органи. Нейното съсипване обаче се оказа крайно изгодно за други престъпни групи в Южна Италия, като най-големият печеливш се оказа камората, отбелязва "Гардиън".