/ ThinkStock/Getty Images
В Сирия повишиха заплатите на държавните служители и военните с 50 процента, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало на фона на тежка икономическа и финансова криза и на поскъпването на основни стоки.

Сирийският президент Башар ал Асад подписа указа за вдигане на заплатите - ден след като правителството удвои цената на хляба и повиши тази на дизеловото гориво със 180 процента.

Икономиката на Сирия бе засегната тежко от избухналия преди едно десетилетие конфликт в страната, западните санкции, широко разпространената корупция, а в последно време - и от суровата икономическа криза в съседен Ливан, отбелязва АП. За последно трудовите възнаграждения в страната бяха повишени през ноември 2019 г.

Указът, подписан от президента, вдига минималната заплата до 71 515 сирийски лири (22 долара). Цивилните и военните пенсии се повишават с 40 процента.

По официален курс един долар се разменя за 2500 сирийски лири, но на черния пазар стойността му е около 3200 сирийски лири.

Близо 80 процента от населението на Сирия живеят в бедност, а 60 на сто нямат гарантиран достъп до храна. Продоволствената ситуация в страната никога не е била по-лоша, по данни на ООН.
БТА