В САЩ разшифровали послания на ИД до атентаторите в Бавария
В САЩ разшифровали послания на ИД до атентаторите в Бавария / БГНЕС, архив

Агенцията за национална сигурност на САЩ е съдействала на германските тайни служби за разследване на юлските атентати в провинция Бавария, твърдят разследващи, цитирани от германското списание "Фокус", предаде ТАСС.

Саудитска Арабия ще помогне на Германия да разследва нападенията

Американците са разшифровали кодирани послания, чрез които предполагаем член на терористичната групировка "Ислямска държава" насочва действията на ислямистите, като използва сим карта, регистрирана в Саудитска Арабия. Германските служби не разполагат с необходимите технически средства, за да проникнат в чата на терористите, отбелязва изданието.

Бежанец нападна с брадва пътниците във влак в Германия (СНИМКИ/ВИДЕО)

На 18 юли 17-годишен бежанец, вероятно афганистанец, нападна с брадва и нож пътници във влак за Вюрцбург и 15 души пострадаха. Според медиите неизвестно лице (навярно свръзка в ИДИЛ) предложило на тинейджъра чрез онлайн чат да се вреже с кола в минувачи на улицата, но той отказал, тъй като нямал шофьорска книжка. Решил да нападне пътниците във влака и преди това писал на своя събеседник: "Ще се видим в рая".

Атентат в Германия: 15 ранени при експлозия в Ансбах (ВИДЕО/СНИМКИ)

На 25 юли сириец причини експлозия в центъра на Ансбах.

Според разшифрованите записи той възнамерявал да остави раница с взривно устройство сред множеството на музикален фестивал в града, като го задейства дистанционно. Онлайн кореспонденцията му показва, че предполагаем член на ИДИЛ е изпратил на сириеца нареждания да снима експлозията и да изпрати клипа на джихадистите.

Източник: БТА