Саудитска Арабия ще помогне на Германия да разследва нападенията
Саудитска Арабия ще помогне на Германия да разследва нападенията / БГНЕС, архив

Саудитска Арабия предложи да помогне на Германия да открие стоящите зад ислямистките атентати с бомба и брадва през юли, съобщи Ройтерс, цитирайки списание "Шпигел", което се позовава на високопоставен член на саудитското правителство.

Германците купуват оръжие заради заплахата от тероризъм

Саудитските власти поддържат контакт с германските си колеги в отговор на новите разкрития, че и двамата нападатели са контактували по чата с възможни поддръжници на "Ислямска държава" в Саудитска Арабия, се казва в публикацията.

Следите от разговорите по чата, които следователите са възстановили, показват, че и двамата не само са били повлияни, а и са получавали инструкции от засега неизвестни лица до самия момент преди нападенията.

Бежанец нападна с брадва пътниците във влак в Германия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението на 18 юли край Вюрцбург, при което 17-годишен бежанец от пакистански или афганистански произход рани петима души с брадва, преди полицията да го застреля. 27-годишен сириец, който се взриви на 24 юли в южния германски град Ансбах, се е заклел във вярност към "Ислямска държава", показва видеоклип, открит на мобилния му телефон.

Атентат в Германия: 15 ранени при експлозия в Ансбах (ВИДЕО/СНИМКИ)

Групировката пое отговорност за атентата, при който бяха ранени 15 души. Баварското вътрешно министерство заяви в края на юли, че нападателят в Ансбах е бил повлиян значително по време на чат по мобилния му телефон, приключил точно преди нападението, припомня Ройтерс.

Източник: БТА