Петнадесет души бяха ранени при самоубийствен атентат в германския град Ансбах, провинция Бавария, на 24 юли вечерта. Нападателят загина при атаката. Ислямска държава пое отговорност за нападението, предаде Ройтерс, като цитира изявление на агенция Амак.

Атентаторът от Ансбах се е заклел във вярност на "Ислямска държава"

Атентатът

27-годишен сириец се самовзриви в неделя в германския град Ансбах и рани 15 души. Мъжът е взривил експлозив в раницата близо до място, където по същото време е имало музикален фестивал на открито с 2500 души. Преди това се е опитал да отиде на фестивала, но не бил допуснат, тъй като нямал билет.

Атентат в Германия 15 ранени при експлозия в Ансбах (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Фестивалът незабавно е бил прекратен след експлозията и всички хора са били евакуирани оттам, а в центъра на града е настанала паника. Трима от дванайсетте пострадали са били в тежко състояние. В понеделник следобед стана ясно, че трима от ранените са изписани от болницата. От оставащите за лечение нито един не е с опасност за живота, но някои са получили трайни увреждания.

Атентаторът се клел във вярност на Ислямска държава

В мобилния телефон на сириеца е бил намерен видеоклип на арабски, който показва, че става дума за терористична атака, каза вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман, цитиран от Ройтерс и ДПА.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Ансбах

Преводът на записа показва, че атентаторът ясно обявява, че действа в името на Аллах и дава клетва пред лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, че ще отмъсти на германците, защото те убиват мюсюлмани, каза Херман на пресконференция. Според министъра след това видео няма съмнение, че става дума за терористична атака от ислямистки подбуди.

В квартирата на терориста са намерени химикали за изработване на самоделни бомби - солна киселина и очистител на алкохолна основа, както и салафитски печатни материали.

Сириецът е бил познат на персонала от градските социални служби като "дружелюбен, мил, незабележим" човек. Това съобщи пред журналисти говорителят на местния център за социален патронаж Райнхолд Ешенбахер, предаде ТАСС.

"Младежът често идваше при нас като кандидат за бежански статут - по повод социалните помощи", обясни Ешенбахер.

Атентаторът трябвало да бъде депортиран в България

През декември 2014 г. молбата за убежище на анетнатора в Германия е била отхвърлена. Тогава властите взели решение да го върнат в България, където бил първоначално регистриран. На съда обаче били предоставени резултати от медицинския му преглед, които говорят за психическа неуравновесеност, и затова депортирането му било отложено. Той имал склонност към самоубийство и известно време се е лекувал в психиатрична клиника. Атентаторът два пъти е опитвал да се самоубие.

Атентаторът от Ансбах бил в България до средата на 2014-а

Атентат в Германия 15 ранени при експлозия в Ансбах (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България

Сириецът е получил две предупреждения за депортиране, най-новото на 13 юли, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Тобиас Плате 27-годишният мъж бил предупреден на 13 юли, че ще бъде депортиран в България. Първото предупреждение за депортиране било издадено на 22 декември 2014 г. Той поясни, че мъжът е трябвало да бъде депортиран в България понеже подал първата си молба за убежище в тази страна.

Опасността от атентати в Германия остава висока, засилват полицейското присъствие

Опасността от атентати в Германия продължава да е голяма, заяви говорител на вътрешното министерство, след като при четири нападения миналата седмица бяха убити 10 и ранени 34 души.

Бежанец нападна с брадва пътниците във влак в Германия (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Опасността от атаки отдавна е голяма и остава такава, каза говорителят Тобиас Плате на редовна правителствена пресконференция, предаде Ройтерс. Германският вътрешен министър предупреди, че не бива да се гледа на бежанците с общо подозрение, посочва Франс прес. Не бива да подозираме бежанците като цяло, дори в отделни случаи да има процедури срещу тях, заяви Томас де Мезиер пред пресгрупа "Функе" след трагедиите в последните дни.

Германия ще засили полицейското присъствие на летищата и жп гарите и ще извършва операции от типа "Спри и обискирай" близо до граничните райони, заяви днес министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер след четири атаки за по-малко от седмица, предаде Ройтерс.

Разкриха още подробности около убиеца от Мюнхен и как е готвил нападението

"Това, което ми се струва особено важно в този момент, е увеличеното полицейско присъствие на обществени места", каза министърът на пресконференция в Берлин. "Затова наредих федералната полиция видимо да засили присъствието си на летищата и жп гарите и да извършва случайни проверки (които не са видими, но са много ефективни) в граничните райони, каза той.

Атентат в Германия 15 ранени при експлозия в Ансбах (ВИДЕО/СНИМКИ)
netinfo

Де Мезиер призова хората да не изпадат в паника, като добави: "Естествено хората са загрижени и се питат дали да не променят ежедневния си график. Не бива да го правим, трябва да продължим да живеем свободния си живот", каза той, цитиран от Асошиейтед прес.

Източник: БТА