“Ислямска държава” пое отговорност за атентата в Ансбах
“Ислямска държава” пое отговорност за атентата в Ансбах / БГНЕС

Терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за самоубийствения бомбен атентат в германския град Ансбах в неделя вечер, съобщиха Ройтерс и ДПА. Новинарският сайт на групировката - Амак, пусна съобщение, че един от нейните "воини" е извършил атаката, при която бяха ранени 15 души, а загина само атентаторът.

"Той извърши тази операция в отговор на призива да се удрят страни от коалицията, която се бие срещу "Ислямска държава", пише Амак.

27-годишен сириец се самовзриви в Ансбах и рани 15 души. Мъжът взривил експлозив в раницата близо до място, където по същото време имало музикален фестивал на открито с 2500 души. Преди това се е опитал да отиде на феста, но не бил допуснат, тъй като нямал билет.

Ново нападение в Германия: 15 ранени при експлозия в Ансбах (ВИДЕО/СНИМКИ)

Баварският вътрешен министър Йоахим Херман заяви, че експлозията в Ансбах най-вероятно е ислямистко терористично нападение. След това в телефона на сириеца бе открит запис, на който става ясно, че той се заклел във вярност към лидера на "Ислямска държава".

Атентаторът от Ансбах е бил джихадист

Преводът на записа показва, че сириецът ясно обявява, че действа в името на Аллах и дава клетва пред лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, че ще отмъсти на германците, защото те убиват мюсюлмани, каза Херман на пресконференция. Според министъра след това видео няма съмнение, че става дума за терористична атака от ислямистки подбуди.

По-късно говорител на германското МВР заяви, че нападателят е трябвало да бъде депортиран в България.

Вижте повече тук