Нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България
Нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България / Getty Images, архив

Говорител на германското МВР заяви, че нападателят от Ансбах е трябвало да бъде депортиран в България. Сирийци не може да бъдат депортирани директно в Сирия поради ситуацията там, напомни говорителят Тобиас Плате.

Сириецът е получил две предупреждения за депортиране, най-новото на 13 юли, предаде Асошиейтед прес.

По думите на Тобиас Плате 27-годишният мъж бил предупреден на 13 юли, че ще бъде депортиран в България. Първото предупреждение за депортиране било издадено на 22 декември 2014 г. Той поясни, че мъжът е трябвало да бъде депортиран в България понеже подал първата си молба за убежище в тази страна.

Според федералния вътрешен министър Томас де Мезиер сириецът не е бил депортиран в България заради неговата "психологическа нестабилност". Той имал склонност към самоубийство и известно време се е лекувал в психиатрична клиника. Атентаторът два пъти е опитвал да се самоубие.

Сириецът е бил познат на персонала от градските социални служби като "дружелюбен, мил, незабележим" човек. Това съобщи пред журналисти говорителят на местния център за социален патронаж Райнхолд Ешенбахер, предаде ТАСС.

Ново нападение в Германия: 12 ранени при експлозия в Ансбах (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Младежът често идваше при нас като кандидат за бежански статут - по повод социалните помощи", обясни Ешенбахер.

Нападателят е единственият загинал при взрива, станал близо до мястото на музикален фестивал на открито с 2500 души. Дванайсет души са ранени. Нападателят се опитал да отиде на фестивала, но не бил допуснат, тъй като нямал билет. Баварският вътрешен министър Йоахим Херман заяви, че най-вероятно става дума за ислямистко терористично нападение.

Експлозията в Ансбах вероятно е ислямистко терористично нападение (ВИДЕО)

Експерти откриха на местопроизшествието мобилния телефон на атентатора и  анализират данните в паметта му. Според в. "Билд", преди да се самовзриви, мъжът разговарял с някого по телефона.

В мобилния телефон на сириеца е бил намерен видеоклип на арабски, който показва, че става дума за терористична атака, каза вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман, цитиран от Ройтерс и ДПА.

Преводът на записа показва, че сириецът ясно обявява, че действа в името на Аллах и дава клетва пред лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, че ще отмъсти на германците, защото те убиват мюсюлмани, каза Херман на пресконференция. Според министъра след това видео няма съмнение, че става дума за терористична атака от ислямистки подбуди.

Източник: БТА