/ Gulliver/Getty Images
Американският регулатор разреши ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзер"/"Бионтех" да бъде транспортирана и съхранявана при по-високи температури, което ще улесни разпространението и прилагането на едната от двете ваксини, разрешени за употреба в САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията по храните и лекарствата обяви, че дава разрешението, след като е направен преглед на нови данни, постъпили от базираната в Ню Йорк компания "Пфайзер" и германския й партньор "Бионтех".

Ваксината, която се транспортира в замразени дози, вече може да се превозва и съхранява до две седмици при температури, които се поддържат от фризерите в аптеките. На 19 февруари "Пфайзер" подаде в агенцията данни, показващи, че ваксината остава стабилна до две седмици при температури, поддържани от стандартни фризери.

Досега ваксината изискваше да бъде съхранявана при изключително ниски температури - между минус 60 и минус 80 градуса, затова от компанията я транспортираха в специални контейнери със сух лед. Местата за ваксиниране пък трябваше да разполагат или със скъпи фризери, поддържащи толкова ниски температури, или да добавят сух лед, или да поставят бързо всички ваксини от пратката, за да не се увредят.
БТА