/ Istock
Румъния е на първо място по подкупи в здравеопазването в целия Европейския съюз - 19 процента от пациентите, съобщава Диджи24. Северните ни съседи дават пари под масата, за да получат определена медицинска услуга или добро лечение в болнично заведение. 

“Те смятат, че ако не дадат пари, няма да бъдат третирани правилно. Страхът се засили по време на пандемията и сега е на тревожни нива”, обяснява  Беатрис Малер, управител на Института по пневмология "Мариус Наста" в Букурещ. 

Според Розалина Лепадат - председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания, в болниците трябва да се изготвят вътрешни правила.

“В система с толкова много недостатъци румънският пациент е свикнал да прави всичко, за да получи лечението, което спасява живота му”, допълва тя. 

Здравните подкупи са по-разпространени в по-слабо развитите посткомунистически страни. Въпреки че в Румъния тенденцията е низходяща, страната остава на първо място в Европа, показват данните от скорошно изследване на платформата ФРОНТИЕРС (FRONTIERS) в 28 държави.

Увеличение има в Австрия, Белгия, България, Хърватия, Чехия, Дания, Финландия, Гърция, Ирландия, Латвия, Люксембург, Малта и Великобритания.

“Подкупите са разпространени в страни, където населението е с ниски и средни доходи. Без яснота какво ще се случи с него, пациентът се опитва да вземе нещата в свои ръце, за да повлияе на това как получава медицински грижи. В Обединеното кралство всичко, което лекарят получи над пет лири, се счита за подкуп”, обяснява за Диджи24 Оана Геамбасу, докторант от Харвард. 

“Пациентите, които идват в болницата, в никакъв случай не смятат, че трябва да дават нещо на лекаря, на асистента, на портиера. Има благодарствени картички. Някои пациенти оставят кутия бонбони на сестрите”, допълва Тудор Тома, пулмолог във Великобритания.

При последното прокурорско разследване за корупция на високо ниво в Румъния, свързано със сърдечни пейсмейкъри и дефибрилатори, бяха открити и иззети: 162 920 леи, 116 795 евро, 2357 щатски долара, 300 лири стерлинги, 300 швейцарски франка, 3500 форинта, 520 шведски крони, 200 датски крони, 300 лири стерлинги. 36 картини на известни национални художници бяха събрани и депозирани в Националния музеен комплекс на Молдова Яш - "Музей на изкуствата“, припомня Диджи24.

Междувременно сайтът Зиаре публикува данни от разследването на журналиста Алекс Недеа за процента на подкупи в 100 от най-важните болници в Румъния. Данните са изчислени въз основа на анонимни свидетелства от стотици хиляди румънци, изписани от държавна болница миналата година. 

"Еволюцията е изненадваща. 3,16 процента от пациентите са били помолени да дадат бакшиш в болница през 2018 г. През миналата година този процент е 1,89. Това означава, че докато в много болници практиката почти е изчезнала, в други проблемът продължава да е на срамни нива", казва в разследването Алекс Недеа.
 
Мартина Ганчева/БТА