Творба на уличния артист Банкси бе изрязана от стената на жилищна сграда в Украйна скоро, след като бе изрисувана, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Полицията в киевското предградие Хостомел е арестувала група от осем души на възраст между 27 г. и 60 г. за кражбата, съобщи директорът на полицията за региона на столицата Киев Андрий Небитов.

Организатор на групата бил жител на Киев, роден през 1990 г. Крадците обяснили, че искали да продадат творбата на мистериозния творец, за да дарят парите на украинските военни.
 
Рисунката на жена, облечена в домашен халат, с ролки на косата и противогаз на лицето, е била конфискувана. Тя не е повредена при опита за кражба. Полицията била повикана от местни жители, които наблюдавали случващото се. Органите на реда призовават Министерство на културата да реши каква да е съдбата на произведението.

"Тези изображения са преди всичко символ на нашата борба срещу врага...Ще направим всичко по силите си да опазим тези произведения на уличното изкуство като символ на нашата победа", каза в изявление губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба.

През ноември няколко творби на мистериозния британски уличен артист се появиха на различни места в района на Киев.

Банкси, чиито произведения се търгуват за милиони долари на пазара на изкуство, потвърди, че е автор на седем произведения в Украйна, сред които и атакуваното от крадци в Хостомел.
Сред другите му рисунки в Украйна са на гимнастичка върху останки от бетон, на възрастен мъж, който взема топла вана.
БТА