В нощта на преврата всички в Турция получили съобщение на мобилните си телефони. Съобщение, което ги призовава да излязат на улицата и да се изправят срещу военните, съобщава NOVA.

„Синове на турската държава, в Анкара и Истанбул започна преврат. Има атаки срещу нас, ние трябва да излезем на улицата и да спасим държавата си", гласяло съобщението.

Арестите на съдии и прокурори в Турция - планирани преди опита за преврат

Милиони излизат и се изправят срещу танковете. Христо Копано обаче отказва да излезе, въпреки призива на държавата за съпротива.

В нощта на преврата SMS изкарал хората на улицата
netinfo

„Не са призовавали към боеве, а само да излезем. Но аз отказах, защото не знаех какво се случва точно и не исках да участвам в това", заявява Христо Копано.

А това, което се случило, след като хората излезли на улицата, било страшно.

„Хората взеха танковете, свалиха военните, полицаите ни помогнаха", разказва Кахар.

„Нормално беше да се излезе на улицата, но не беше нормално да се режат гърла на военните и да се крещят религиозни призиви", коментира Хулей.

Гюлен обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж

Той не подкрепя Ердоган и политиката му. Според него обединението на хората срещу преврата е използвано от управляващите, за да спечелят повече власт.

„За него това беше перфектната ситуация, защото сега той е по-могъщ от всякога. Сега религията ще вземе властта над цяла Турция, защото Ердоган има цялата сила и ние ще се изправим срещу много лоши времена, които се задават", смята Хулей.

„Аз подкрепям държавата си, това няма общо с политиката или с Ердоган. Това е за демокрацията, аз подкрепям демокрацията", заявява Кахар.

Никой не знае какво точно се случва с Турция в момента. Христо Копано споделя, че никога досега не е ставал свидетел на подобна ситуация.

А най-неразбираеми, за много хора, са митингите, прераснали в политическа кампания със скара, сцена и агитационни песни

„Не може да останем в домовете си сега, защото не е свършило всичко, може да ударят пак", заявява Кахар.

Демонстрации в подкрепа на Ердоган, засилени полицейски патрули в Истанбул

„За мен това не е нормално и трябваше да има траур, поне за цивилните, които загинаха", смята Христо Копано.

А за цивилните, които загинаха, почти никой не говори. Знае се само, че жертвите са близо 300. Информация за това кои са те липсва.

Митингите ще продължат до края на седмицата.

Източник: Nova.bg