Бенямин Нетанях
Бенямин Нетанях / Gulliver/Getty Images
Процесът за корупция срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху се възобнови днес, на фона на започващите консултации на президента Реувен Ривлин с политическите партии за даване на мандат за съставяне на правителство, предаде Франс прес.

71-годишният Нетаняху, който управлява Израел в продължение на 15 години, пристигна в съда в Ерусалим, където беше призован за встъпителното изявление на прокурора по делото. Той стана първият правителствен ръководител в историята на Израел, срещу когото са предявени криминални обвинения по време на мандата му, които той отрича категорично.

Израелски съд отложи делото за корупция срещу Нетаняху

Премиерът ще може да напусне съда, след като започне изслушването на свидетелите.

"Лъжец", "Ние бдим над демокрацията", може да се прочете в околностите на съда на плакатите на протестиращи, които от три месеца се събират всяка събота пред резиденцията му, призовавайки за оставката му.
 

Пред съда са се събрали и десетки поддръжници на Нетаняху.

В същото време, на няколко километра от съда, президентът Ривлин започва двудневни консултации с представители на партиите, които ще определят политическото бъдеще на премиера, чиято партия Ликуд спечели най-много гласове на парламентарните избори на 23 март. Но с 30 от 120 места в Кнесета, дори с подкрепата на естествените й съюзници, партията не успява да събере необходимото й мнозинство от 61 места. Срещу нея са изправени множество други политически формации, решени да сложат край на дългогодишното управление на Нетаняху.
БТА