/ снимка: morguefile.com
Върховният съд на Индия ще обяви на 30 октомври решението си по петиция, с която се иска повторно разследване на убийството на лидера на индийското националноосвободително движение Махатма Ганди през януари 1948 г.
 
Индийското правителство купи архива на Махатма Ганди

Магистратите са възложили на известния адвокат Амарендра Саран да проучи искането, за да бъде взето експертно решение за ново разследване, съобщи вчера в."Ейшън ейдж", цитиран от ТАСС.
 

Guliver/Getty Images


Петицията бе внесена във Върховния съд от лидера на група активисти Панкадж Пхаднис. Той твърди, че по Махатма е стреляно не три пъти, както се смята в момента, а четири и тъкмо четвъртият куршум, изстрелян от неизвестно лице, е бил смъртоносен. Според Пхаднис в убийството на Ганди може да са замесени британските тайни служби.
 
Авторите на петицията смятат, че престъплението не е било разследвано докрай и същинският убиец не е бил изправен пред съда.
 

Guliver/Getty Images


Индиецът, който искаше да промени света, но без насилие

Мохандас Карамчанд Ганди, наречен от привържениците си Махатма - "Велика душа", лидер на индийското националноосвободително движение, е убит на 30 януари 1948 г. - броени месеци след като Индия става независима държава на 15 август 1947 г.
 
Убиецът Натурам Годсе, член на радикална проиндуска групировка, е задържан и прави самопризнания. Фанатиците не са простили на Ганди проповедите за мирно съвместно съществуване на изповядващите хиндуизма и исляма и обвиняват Ганди в прекомерна благосклонност към мюсюлманите, уточнява ТАСС. Годсе и негов съучастник са осъдени и обесени през 1949 г.
БТА