/ Istock
Хаити обяви 72-часово извънредно положение и полицейски час в столицата и околностите ѝ заради две масирани бягства от затвори и нарастващата несигурност, предаде АФП.

През уикенда въоръжени банди щурмуваха голям затвор в Порт-о-Пренс, което доведе до убийството на най-малко 12 души и освобождаването на около 4 000 затворници.

Лидерите на бандите твърдят, че искат да принудят министър-председателя Ариел Анри, който е извън страната, да подаде оставка.
Групите, които целят да го свалят контролират около 80 % от Порт-о-Пренс.

В изявление на правителството се казва, че през уикенда са били щурмувани два затвора - един в столицата и друг - в близкия град Кроа де Буке.
Сред задържаните в Порт-о-Пренс са членове на банди, обвинени във връзка с убийството на президента Моис през 2021 г.

Последният взрив на насилието започна в четвъртък, когато министър-председателят замина за Найроби, за да обсъди изпращането на ръководени от Кения многонационални сили за сигурност в Хаити.

След убийството на президента Моис насилието в Хаити се разраства. Той не беше заменен, а избори не са провеждани от 2016 г. насам.
По силата на политическо споразумение трябваше да се проведат избори, а неизбраният Ариел Анри трябваше да се оттегли до 7 февруари, но това не се случи.

През януари ООН съобщи, че повече от 8400 души са станали жертва на нарастващото насилие в Хаити през миналата година, включително убийства, наранявания и отвличания, което е повече от два пъти в сравнение с 2022 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС