/ iStock/Getty Images
Груповото насилие е предизвикало гибелта и раняванията на най-малко 234 души от 8 до 12 юли в Сите Солей, беден и гъсто населен квартал на хаитянската столицата Порт-о-Пренс, съобщи ООН в събота. Размириците избухнаха между две съперничещи си фракции, а зле екипираната полиция на града и с недостатъчен персонал не успя да се намеси, оставяйки жителите в капан в домовете си, неспособни да излязат дори за храна и вода. Тъй като много къщи в бедните квартали са направени от ламарина, жителите стават жертва на случайни куршуми. Линейките пък не можеха да стигнат до нуждаещите се.

"Повечето от жертвите не са били пряко замесени в бандитските разпри, но са станали мишени на бандитски елементи. Получихме и нови доклади за сексуално насилие", каза Джереми Лорънс, говорител на службата за човешките права на ООН.

По-рано тази седмица хаитянската Националната мрежа за защита на правата на човека посочи 89 убити, 16 в неизвестност и 74 ранени. За шестте месеца от януари до юни службата на ООН за правата на човека определи броя на загиналите на 934, като още 684 души са ранени. Общо 680 отвличания са извършени през този период, се казва в съобщението.

"Дълбоко сме обезпокоени от влошаването на насилието в Порт-о-Пренс и увеличаването на нарушенията на човешките права, извършени от тежко въоръжени банди срещу местното население", каза Лорънс. „Призоваваме властите да гарантират, че всички човешки права са защитени и поставени на преден план”.

Кръвопролитието в Хаити дойде заедно с растящите цени на храните и хроничния недостиг на гориво - токсична смес, която ускори бруталната низходяща спирала в ситуацията със сигурността в Порт-о-Пренс. 
БГНЕС