/ iStock/Getty Images
Германски съд започна днес слушания по делото срещу двама десни екстремисти, обвинени за убийството на виден регионален политик, което шокира страната миналата година, предаде Асошиейтед прес.

Валтер Любке, член на управляващата партия на канцлерката Ангела Меркел и ръководител на местната администрация в град Касел, Централна Германия, беше прострелян на верандата на жилището си на 1 юни 2019 г. и почина същата нощ.

Расистите си влияят чрез интернет

На Щефан Ернст, на 46 г., с предишни присъди за насилствени престъпления срещу мигранти, са повдигнати обвинения в убийство, опит за убийство, тежка телесна повреда и употреба на огнестрелно оръжие. Втори човек, идентифициран само като Маркус Х. според правилата за защита на личните данни, е с повдигнати обвинения като съучастник в убийство и в нарушаване на законодателството за огнестрелното оръжие.

Опашка се изви днес пред районния съд във Франкфурт, където се провежда съдебното заседание при строги мерки за сигурност. Поради ограниченията, свързани с пандемията от новия коронавирус, само малък брой репортери и зрители ще имат възможност да присъстват на процеса.

Според прокурорите Щефан Ернст и Маркус Х. са присъствали през октомври 2015 г. на събитие в кметството на Касел, на което Любке е защитил решението на германското правителство да допусне хиляди бежанци в страната. Видеозапис на речта на Любке е бил широкоразпространен сред крайнодесните кръгове и към него са били отправени многобройни заплахи.

Как избирането на премиер на Тюрингия с гласовете на крайнодесните разтърси Германия

През януари 2016 г. Ернст наръгал в гърба иракчанин, кандидат за убежище, повреждайки гръбначния му стълб и прекъсвайки два нерва. Според прокуратурата това нападение се дължи на неговата "десноекстремистка омраза към бежанците". Полицията го заподозря за това престъпление, след като откри у него ножа, с който то е било извършено, когато той бе арестуван за убийството на Любке.

Властите откриха много нелегално притежавани огнестрелни оръжия, складирани от Ернст на различни места, включително три револвера, два пистолета, две пушки и картечница, както и 1400 патрона.

Смъртни заплахи за единствения чернокож депутат в Германия

Първоначално десният екстремист казал пред следователите, че е извършил убийството сам, но по-късно оттеглил това свое признание.

Очаква се започналият днес процес да продължи поне до октомври. 
БТА