/ БГНЕС
Хиляди хора излязоха снощи по улиците на Берлин, Мюнхен и други големи градове в Германия в знак на възмущение от избирането на премиер в източната провинция Тюрингия с гласовете на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предаде ДПА.

По-рано вчера Томас Кемерих от либералната Свободна демократическа партия (СвДП) изненадващо бе избран за премиер на Тюрингия. Това стана, след като на третия тур в регионалния парламент депутатите от АзГ гласуваха не за своя кандидат, а за Кемерих. Така либералът надделя с един глас над фаворита, досегашния премиер Бодо Рамелов от крайнолявата партия "Левите".

Евреите в Германия разкритикуваха остро ХДС за призив за преговори с „Алтернатива за Германия“

Това е първият в случай в историята на федералната република, когато регионален премиер бива избран с помощта на АзГ, отбеляза ДПА.

Агенцията посочва, че политическият трус в Тюрингия (навремето част от бившата Германска демократична република) е разтърсил политическия елит в цяла Германия.

"Да си позволиш да бъде премиер, избран от крайнодесни екстремисти, е напълно безотговорно", написа в Туитър министърът на външните работи Хайко Маас. "Който не разбира това, не е научил нищо от нашата история", добави той.

Меркел: Недоволството не ни дава право да мразим

Ръководствата на Християндемократическия съюз (ХДС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП), които управляват в коалиция на федерално ниво, ще се съберат на кризисна среща в събота. От средите на СвДП призоваха Кемерих да подаде оставка, а някои политици от ХДС, включително партийният лидер Анегрет Крамп-Каренбауер, заговориха за нови избори.

Томас Кемерих, който положи клетва вчера, след като бе избран, каза пред парламента на Тюрингия, че е противник на АзГ и че ще търси широка коалиция с ХДС, ГСДП и "Зелените". Речта му беше прекъсвана от възгласи "Лицемер!" и "Шарлатанин!" от скамейките, където седят депутатите от крайната левица.
БТА