/ / iStock/Getty Images
Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Албания в неделя потвърди, че в страната е открит и се разпространява Делта вариантът на коронавируса, съобщи северномакедонската телевизия "24 Вести", цитирана от ТАСС.

В Албания през последните две седмици се забелязва ръст на броя на новозаразените с коронавируса. Министърката на здравеопазването Огерта Манастирлиу заяви на 21 юли, че това вероятно е свързано с разпространението на варианта Делта. Албанският институт за обществено здравеопазване, в чиито задачи влиза също разкриването на циркулиращите варианти на коронавируса, изпрати образци в Берлин, където след щателен генетичен анализ беше потвърдено, че става дума за варианта Делта, уточни министерството.

Първи случаи на птичи грип в Албания

Гражданите на Албания имат възможност да се ваксинират с препаратите на американската компания Pfizer, британско-шведската AstraZeneca, китайската ваксина CoronaVac и руската Спутник V. С две дози са ваксинирани над 473 хиляди души. До днешна дата в Албания, с население от 2,8 милиона души, броят на заразените с коронавируса е достигнал 132,7 хиляди, а над 2,4 хиляди души са починали.
БТА