Увеличава се числеността на американската армия
Увеличава се числеността на американската армия / netinfo

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс обяви в четвъртък увеличаване с 92 000 души за пет години на числения състав на американската армия, за чието съдействие постъпват искания от цял свят и която отново трябва да изпрати подкрепления в Ирак.

Гейтс съобщи това в момент, когато още не е определена крайна дата за мисията в Ирак на подкреплениeто от 21 500 войници. "Ще видим", каза само кратко министърът по този повод.

Американската армия, с действащ състав от 1,4 милиона души, скоро ще достигне границите на капацитета си с мисиите, изискващи многочислен състав и продължителен престой в Ирак и Афганистан. Американските генерали отдавна настояват за увеличаване на числения състав, предупреждавайки, че армията е на предела на възможностите си.

Ето че новият министър на отбраната Робърт Гейтс удовлетвори исканията им, а това противоречи на политиката на неговия предшественик Доналд Ръмсфелд, който пледираше за армия в намален състав, но по-добре въоръжена и по-мобилна.

"Препоръчвам (на президента) общо увеличение от 92 000 души за сухопътните сили и морската пехота през следващите пет години: 65 000 войници и 27 000 морски пехотинци", за да бъде подобрен "бойният им капацитет", посочи Гейтс пред журналисти.

Така съставът на сухопътните сили ще достигне 547 00 души, а на морската пехота - 202 000.

Запитан каква ще бъде продължителността на мисията на новите подкрепления в Ирак, Гейтс се въздържа да определи график и беше особено неясен.

"Ударението ще бъде поставено върху увеличаването на бойните подразделения. Що се отнася до продължителността, ще видим. Наистина е трудно да се каже днес.Това се смята за временно увеличение, но мисля, че никой няма точна представа колко време ще продължи", изтъкна той.

Робърт Гейтс отбеляза, че изпращането на нови контингенти ще бъде "постепенно". Това няма да става изведнъж. Няма да има един голям Ден с главно "Д". Няма да прилича на войната в Персийския залив".

Тези допълнителни контингенти трябва да се присъединят към 132-те хиляди войници, разположени сега в Ирак. Това разполагане ще отнеме време, но е важно "нашите мъже и жени в униформи да знаят, че допълнителните войски са на път", подчерта министърът. По силата на новия план, оповестен от Буш, допълнително около 4000 морски пехотинци ще бъдат разположени в иракската провинция Анбар, а 17 500 войници - в Багдад.

Освен наличните 1,4 милиона действащи военнослужещи от всички видове войски, армията може да разчита на 1,2 милиона членове на Националната гвардия и резервисти.

Министърът на отбраната обяви също реформа в разполагането на части на Националната гвардия, повикани на активна служба, които вече няма изпълняват мисии на ротационен принцип за повече от година, каквато е практиката в момента.

Националната гвардия беше използвана широко от началото на войната в Ирак през 2003 г., което предизвика критики, особено по време на урагана Катрина през 2005 г.

За увеличаването на числеността на американските въоръжени сили ще са нужни време, пари и повече усилия за набиране на военнослужещи в и без това трудния контекст на войната в Ирак.

Според председателя на Съвета на началник-щабовете генерал Питър Пейс създаване на нова дивизия (от 10 000 до 15 000 войници) отнема две години от момента на взимане на решението, докато тази дивизия бъде готова.

Според оценки на Пентагона, цитирани в печата, 10 000 допълнителни войници струват 1,2 млрд. долара годишно. Цената на увеличаването на числения състав може да предизвика нови търкания между републиканското правителство на Джордж Буш и демократите, които имат мнозинство в Конгреса от началото на годината.