US военен предупреди, че САЩ са изправени пред перспективата за поражение в Ирак
US военен предупреди, че САЩ са изправени пред перспективата за поражение в Ирак / netinfo

Офицер от американската армия предупреди, че САЩ са изправени пред перспективата за поражение в Ирак, предаде Асошиейтед прес. Той обвини американските генерали, че не са подготвили войските си, за да се справят с бунтовниците, и са подвели Конгреса за ситуацията в страната, предаде Асошиейтед прес.

Американският офицерски корпус подцени силата на врага, надцени възможностите на иракското правителство и силите за сигурност и не успя да предостави на Конгреса точна оценка на условията в Ирак", пише подполковник Пол Инглинг в статия в специализираното списание на въоръжените сили "Armed Forces Journal".

Офицерът обвинява генералите, че не само са навлезли в Ирак с прекалено малко войници, с нагласата за високотехнологична конвенционална война, но и нямат готов план за следвоенната стабилизация. Те не информираха американското общество за интензивността на бунта, пред който са изправени техните войници, допълва той.

"Интелектуалните и морални провали на американските генерали във Виетнам и Ирак говорят за криза в американския генералитет", твърди офицерът, изпращан два пъти в Ирак, служил в Босна и участвал в операция "Пустинна буря" през 1991 г.