Урагани в бъдеще ще връхлитат по-често североизточния бряг на САЩ
Урагани в бъдеще ще връхлитат по-често североизточния бряг на САЩ / ThinkStock/Getty Images

Урагани в бъдеще ще връхлитат по-често североизточния бряг на САЩ поради климатичното затопляне, предизвикано от дължащия се на фосилни горива парников ефект, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Със затоплянето на планетата от няколко века ураганите над Атлантическия океан се преместиха на север, от западната част на Карибския регион към североизточната част на Северна Америка. Тази тенденция ще продължи, ако човечеството продължи да изхвърля парникови газове в атмосферата.

Климатът се променя твърде бързо за много животни и растения

Получените резултати навеждат на мисълта, че свързаните с бъдещите парникови емисии сценарии ще намерят изражение в по-чести тропически бури над обитаемите райони по североизточното крайбрежие на САЩ, заявиха авторите на изследването.

Придружаващите ураганите проливни дъждове са с уникален химичен състав, който лесно може да се разпознае и е съхраняван в сталагмити. Като анализирали химичния състав на сталагмит от пещера в Белиз, учените направили възстановка на придружаващите урагани валежи над западната част на Карибския регион за 450-годишен период.

Климатичните промени ще удвоят силата на бурите и ураганите в Атлантика

"Събраните данни показват, че средният брой на ураганите там е намалял, докато същевременно се е увеличил над Бахамите и Флорида", поясниха учените от университета в Дърам, Великобритания.

Ураганите, които се преместват на север, са от особен тип - формират се над морето край брега на Кабо Верде в Африка. Ако емисиите въглероден диоксид не намалеят, ураганите могат да се преместят още по на север, отбелязаха учените.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Източник: БТА