/ БГНЕС
Призивът на отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон към "демократична съпротива" срещу прякото управление на Мадрид е доказателство за безкрайно безразсъдство. Това заяви испанската управляваща Народна партия, цитирана от ДПА.

"Това е много сериозно. Безотговорността на Пучдемон няма граници", посочи партията в Туитър.

Каталуния обяви независимост, Испания ѝ налага пряко управление

Според източници от правителството, цитирани от испански медии, властите считат, че действията на бившия премиер Пучдемон трябва да бъдат оценявани от съдебната система.

Парламентът на Каталуния прие вчера резолюция, с която провъзгласи независимостта на областта.

Испания официално пое управлението на Каталуния

Сенатът на испанския парламент на свой ред одобри искането на централното правителство да приложи член 155 от конституцията на страната, който позволява да бъде ограничено самоуправлението на Каталуния. След това премиерът Мариано Рахой обяви решението Пучдемон и членовете на правителството му да бъдат отстранени от длъжност, разпусна каталунския парламент и насрочи за 21 декември избори в автономния регион.

Испанският вицепремиер стана премиер на Каталуния

Рахой назначи вицепремиера Сорая Саенс де Сантамария да ръководи процеса, предаде Ройтерс.

Пучдемон: Решението на Мадрид противоречи на волята на каталунския народ

Отстраненият каталунски лидер Карлес Пучдемон
БГНЕС

Днес Пучдемон призова към "мирна демократична съпротива" срещу действията на Мадрид и се зарече, че Каталуния "ще продължи да върви към изграждане на свободна държава".

Само регионалният парламент може да избира или освобождава правителството на Каталуния, каза той в телевизионно обръщение.
БТА