/ БГНЕС
Испания пое прякото управление на Каталуния и уволни регионалното сепаратистко правителството, публикувайки специални мерки в онлайн варианта на испанския "Държавен вестник", информира АП.
 
Тази стъпка бе предприета, след като каталунският парламент прие декларация за независимост на испанската автономна област.
 

БГНЕС


Каталуния обяви независимост, Испания ѝ налага пряко управление

Испанският премиер Мариано Рахой, който сега поема ролята на каталунския премиер Карлес Пучдемон, разпусна регионалния парламент и насрочи регионални избори за 21 декември.
 

БГНЕС


Пучдемон и 12-те членове на каталунското правителство няма да получават повече заплати и могат да бъдат обвинени в узурпиране на функции на другите, ако откажат да се подчинят.
 
Европа обърна гръб на Каталуния
 

БГНЕС


Засега няма отговор от най-високопоставените каталунски представители. Само директорът на каталунската регионална полиция, който също бе уволнен, разпространи съобщение, че ще се съобрази с разпореждането, отбелязва АП.
 

БГНЕС


Междувременно председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че Европейският парламент няма да признае независимостта на областта.

„Европа няма да забрави факта, че в Каталуния бе нарушено конституционното устройство на Испания, която на свой ред е част от Европейския съюз. Това отделяне от Испания е отделяне и от Европа”, заяви Таяни в интервю.

БТА