/ Sofia Photo Agency, архив
България зачита конституционния ред на Кралство Испания, върховенството на закона и принципите на правовата държава като основни ценности на Европейския съюз и на всички негови държави-членки. Подкрепяме запазването на териториалната цялост и държавния суверенитет на Испания, която е наш стратегически партньор и съюзник, се заявява в съобщение до медиите на Министерството на външните работи (МВнР).

Каталуния обяви независимост, Испания й налага пряко управление
 
„Едностранното обявяване на независимост на Каталуния не отговаря на условията за легитимност и нарушава принципите на правовата държава, както е видно от решенията на Конституционния съд на Кралство Испания“, се посочва още в съобщението от Външно и допълват:
 
Изразяваме загриженост от възможна ескалация на напрежението в Автономната област Каталуния на Кралство Испания.“

Двоен политически трус в Испания - а сега накъде?
 
Страната ни призовава всички власти в страната към конструктивен диалог, отговорност и уважение към законността - за защита на стабилността, единството и сигурността на гражданите.
 
„Вярваме в способността на испанското правителството за справяне с тази трудна ситуация в съответствие с Конституцията на страната и със залегналите в нея принципи и основни права на гражданите“, допълва се в прессъобщението.

Каталуния обяви независимост (СНИМКИ)
 
Стабилността и просперитетът на приятелска Испания са важни за България, за ЕС и за гражданите на Европа. Единството, диалогът, солидарността и сътрудничеството са пътят за справяне със сериозните предизвикателства, пред които са изправени Европа и светът“, отбелязват от МВнР.