/ БТА
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан се е срещнал снощи с протестиращи фермери в Брюксел, предаде Франс прес. Агенцията отбеляза, че унгарският премиер е застанал на страната на "народа" в момент, в който срещу него се беше надигнал фронт от лидерите на останалите 26 страни членки на Европейския съюз по въпроса за новия пакет от помощи за Украйна. В крайна сметка той бе одобрен на днешната среща на върха на ЕС в белгийската столица.

"Европа греши, като не приема сериозно гласа на народа", заявява Орбан във видео, публикувано в неговия профил в социалната мрежа "Фейсбук". Видеото показва как унгарският премиер върви между трактори в мрака и се ръкува с демонстрант.
 

Хиляди селскостопански машини блокираха улици в Брюксел днес преди срещата на върха на ЕС за помощта за Украйна. Селскостопански производители от Европа недоволстват от политиката на ЕС, най-вече по отношение на прекомерното отваряне на Европейския съюз и неконтролирания внос на земеделски продукти от Украйна. 

"Европейската комисия е длъжна да представлява интересите на европейските фермери по отношение на Украйна, а не обратното", заяви във видеопослание, разпространено от неговата партия "Фидес", Орбан, критикувайки "нелоялната" според него конкуренция от страна украинските земеделски стоки.

"Решението на проблема е да се сменят отговорните по този въпрос фактори в Брюксел" по време на изборите за европарламент през юни, добави Орбан.

По-рано тази седмица унгарски премиер националист вече обяви, че мобилизацията на силите на селскостопанските производители е показала "колко сериозен проблем е Украйна за Европа независимо от войната".

ЕС одобри 50 милиарда евро за Украйна

"Трябва да бъдем особено внимателни, защото Украйна е огромна страна", каза Орбан в интервюто си за френското списание "Поан", като добави, че сближаването, и даже присъединяването на Украйна към ЕС "може да има огромни, пагубни последици за европейските икономики, и по-специално върху селскостопанския сектор".

АФП посочва, че миналата седмица мозъчният тръст "Матиас Корвинус", свързан с унгарското правителство, обяви, че е "горд да участва" в организацията на фермерския протест пред сградата на Европейския парламент в Брюксел.
 

Премиерът на Унгария Орбан бе единственият, който не подкрепи взимането на средства от бюджета на ЕС за осигуряването на пакет от помощи за Украйна на предишната среща на върха на блока през декември миналата година.
Иво Тасев/БТА