Протестиращи фермери във Франция блокират ключови магистрали и причиняват километрични задръствания. Засегнати са и пътищата към Испания и други съседни държави. 

Повече от 400 км участък от магистрала в Южна Франция е блокиран от разгневените земеделци, които от сутринта са окупирали пътя със стотици трактори и автомобили. 

Растат и блокадите около Париж, като фермерите заплашват да окупират столицата, ако не получат незабавен отговор от правителството. 

Те протестират срещу нелоялната конкуренция от други страни, ограничаващи разпоредби и намаляващите данъчни облекчения за дизела. 

Напрежението нараства, в четвъртък на протест са излези над 55 000 фермери, зачестиха вандалските прояви като палежи и изхвърляне и унищожаване на конкурентна продукция. Безредиците вече взеха една жертва.

Протестът е първият сериозен тест за новото френско правителство. Премиерът Габриел Атал днес трябва да обяви пакет от мерки с незабавен ефект, за да успокои положението. По-рано министърът на икономиката Брюно льо Мер обеща засилен контрол и безкомпромисна разправа с нелоялната конкуренция.