Унгария ще промени медийния си закон
Унгария ще промени медийния си закон / снимка: Reuters, архив

Европейската комисия съобщи, че е постигнала споразумение с Унгария, предвиждащо редица промени в спорния медиен закон, с което се слага край на полемиката, помрачила председателството на Европейския съюз, което страната пое в началото на тази година.

"Много съм доволна, че унгарските власти приеха да променят медийния си закон, за да гарантират спазването на европейското право, включително Хартата за основните права" на гражданите на ЕС, заяви еврокомисар Нели Крус.

Въпреки това Комисията смята "да продължи да наблюдава положението", за да гарантира, че обещаните промени действително ще бъдат направени и че "промененият закон ще бъде коректно приложен", допълни тя. Според говорителя на Крус Джонатан Тод Будапеща смята да предприеме бързи действия.

Законодателните промени трябва да бъдат гласувани в срок от "две седмици", пише БГНЕС. Дясното правителство на унгарския премиер Виктор Орбан, което разполага с мнозинство от две трети в парламента, прие в края на 2010 година новия медиен закон, който според критиците му ограничава свободата на медиите. Влизането му в сила на 1 януари съвпадна с началото на унгарското председателство на ЕС и навлече на правителството на Орбан многобройни критики в Европа.