/ iStock/Getty Images
Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Унгария ще засили охраната на южната си граница, предаде Ройтерс.

"В телефонен разговор по-рано днес, посветен на миграцията и на сегашната военна ситуация в Сирия, турският президент Реджеп Тайип Ердоган информира премиера Орбан, че върху Турция има огромен натиск и тя вече не може да възпира мигрантския поток", съобщи късно снощи пресцентърът на унгарското правителство.

Премиерът: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Орбан свика заседание на унгарския съвет за сигурност, на което бе взето решение Унгария да засили охраната на южната си граница и внимателно да следи случващото се по балканския миграционен маршрут.

Намиращите се в Турция бежанци се насочиха вчера към европейските граници, след като турски служител заяви, че Турция отваря границите си с Европа в отговор на ескалацията на конфликта в Сирия, където 34-ма турски войници бяха убити от силите на сирийското правителство. Европейският съюз заяви, че Анкара не е обявила официално за промяна в политиката по границите си.

Ердоган: На границата ни с Европа има 18 000 мигранти, днес може да станат 30 000

Орбан, който е един от най-сериозните противници на мюсюлманската имиграция в Европа, спечели трети управленски мандат през 2018 г. При пика на мигрантската криза през 2015 г. той взе решение за издигане на гранична стена на южната граница на Унгария.

Съседните на Турция държави Гърция и България, които са държави-членки на Европейския съюз, заявиха, че няма да допуснат мигрантите на своя територия и засилиха охраната по границите си.
БТА