/ БГНЕС
„Понеже много пъти сте ме заяждали за тази моя дипломация, понеже е много модерно да се говори срещу Ердоган. Обаче на нашите граници има нулева миграция. Вчера беше вътрешният министър, днес вицепремиерът и министъра на отбраната с хеликоптер ще прелети над гръцката граница, защото там ни е основният страх в момента. Нищо по-различно към днешна дата няма на нащата граница от това преди една година, две години, три години, откакто ние се занимаваме с тази работа. Българските граждани да са спокойни, че нейните моряци и граничари са си на поста. Но не това е решението на проблема”, заяви министър-председателят Бойко Борисов от Пловдив, където проведе срещи с ръководството и феновете на "Ботев" и "Локомотив".

„Няма нормален човек, който да разреши със сила да се действа срещу жени с деца. Хуманитарната криза е жестока в тази част на Сирия. Близо 1 млн. души, семейства с деца като нас нямат вода, нямат храна, времето е студено, затова те бягат от зор. Вчера до 22:30 ч. вечерта водих разговори. Два пъти говоря с Чавушоглу, два пъти с президента на Турция. Вчера взехме решение в НАТО да подкрепим Турция, България бе една от действащите и най-настоятелни страни. Ние обичаме нашите съседи Гърция и искаме всячески да им помогнем. Огромни парични средства се насочват към Червения полумесец. Разговарях и с гръцкия колега, много е тежко положението. За много неща се мисли предварително. Евтиният популизъм е лесна работа, отговорният човек мисли какво ще се случи, след като изговори глупостите”, заяви Борисов.

Борисов изпрати армията и жандармерията на границата с Турция, за да спрат мигрантите

"Нашите граничари и моряци имат нулева миграция", категоричен бе Борисов.

Борисов по телефона с Ердоган: Няма заплаха за България от мигранти

"Подготвям една голяма среща в България. В понеделник ще отида при президента Еродган да договоря и неговите условия. Говорих и със съпредседателите на ЕК, с гръцкия колега. След понеделник ще ви кажа какви неща ще направим в България, за да решим дълготрайно този процес - и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия и с хуманитарната криза, и с военните действия на НАТО. Когато ти загиват войници, не може да не ти е мъчно, за това изказах съболезнования на Ердоган. Истински ме боли като гледам и бежанците, аз съм хуманен човек. Трябва да направим всичко възможно до края на седмицата да захраним Турция, за да може да се грижи за тях и ние заено с тях да се грижим, защото и те не са длъжни да го правят", обясни Борисов.

Каракачанов: Спряхме 60 мигранти, армията е готова да изпрати до 1000 души на границата

„Аз не съм посредник, аз съм заинтересована страна, защото българският народ очаква да бъде защитен. Защото при тези условия – с коронавируса и тази бежанска вълна, напълно е възможно да изпаднем в криза. За това съм толкова активен. И всички го оценяват. С Мицотакис бяхме на съвместно заседание. Ердоган го обяви вчера, говорил е с четирима души – Тръмп, Меркел, Макрон и Бойко Борисов. Не е скромно, но трябва да ви се каже вече, защото ми омръзна”, отсече премиерът.

Министър-председателят посети пловдивския квартал "Столипиново". Борисов им съобщи новината за новия физкултурен салон, а те от своя страна поискаха Спешна помощ, защото нямат в квартала, а има много смъртни случаи.Премиерът инспектира изграждането на кръговото кръстовище на Асеновградско шосе в Пловдив.


А след това посети основно училище “Петко Каравелов” в Асеновград.