Унгария няма да арестува руския президент Владимир Путин, ако той влезе в страната, заяви началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан, като добави, чеза това няма да има правни основания.

Унгария е подписала и ратифицирала договора "Римски статут", с който е създаден Международният наказателен съд (МНС). Преди дни съдът издаде заповед за арест, обвиняваща Путин във военно престъпление - незаконно депортиране на стотици деца от Украйна. Той заяви, че има основателни причини да се смята, че Путин носи индивидуална наказателна отговорност.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Владимир Путин

На въпрос дали Путин ще бъде арестуван, ако дойде в Унгария, началникът на кабинета на Орбан, Гергели Гуляш, заяви на брифинг, че Римският статут не е вграден в унгарската правна система.

"Можем да се позовем на унгарския закон и въз основа на него не можем да арестуваме руския президент, тъй като статутът на МНС не е обнародван в Унгария", каза Гуляш.
 

В отговор на въпрос, той заяви, че правителството му "не е формирало позиция" относно издадената от МНС заповед за арест на Путин.

"Тези решения не са най-сполучливите, тъй като водят нещата към по-нататъшна ескалация, а не към мир, това е моето лично субективно мнение", добави Гуляш.
БГНЕС