/ getty images
Западните партньори ще предадат на Украйна допълнително въоръжение. Такова решение е взето на срещата по украинската отбрана във формата „Рамщайн-3“, съобщава УНИАН, като се позовава на думите на министъра на отбраната на страната Алексей Резников в „Туитър“.

Въоръжените сили на Украйна ще получат още 155-милиметрови оръдия, реактивни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS, както и противокорабни ракети Harpoon. Освен това, Словакия ще предостави вертолети, Канада, Полша и Нидерландия – артилерия, а Германия – РСЗО.

„Украйна ще продължи да се бори за свобода и независимост. Нашите партньори ще продължат да подкрепят Украйна. НАТО има най-голямото единство в своята история. Украйна ще победи“, обобщи Резников.

На 15 юни се проведе среща на Контактната група за подкрепа за Украйна (т.нар. „Рамщайн-3“), ръководена от САЩ. На тази среща бяха обсъдени неотложните нужди на Украйна от въоръжение.

По-късно президентът на САЩ Джо Байдън обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 1 милиард долара. Новият пакет за помощ ще включва противокорабни ракетни системи, допълнителни ракети за РСЗО и снаряди за гаубиците M777.

Общо повече от 40 държави оказват пряка подкрепа на Украйна в областта на отбраната.