Украйна обяви извънредна ситуация в енергетиката. Причина за това станаха масираните ракетни обстрели от страна на Русия. 

Украйна съобщи, че руските сили са изстреляли десетки ракети към столицата в един от най-големите удари на Москва срещу Киев след месеци на въздушни атаки срещу ключова инфраструктура.

"Киев устоя на една от най-големите ракетни атаки от началото на пълномащабната инвазия. Около 40 ракети бяха регистрирани във въздушното пространство на столицата", заявиха регионалните власти в изявление в социалните мрежи.

"37 от тях бяха унищожени от силите за противовъздушна отбрана!", добавиха те.

В момента на цялата територия на Украйна е в сила режим на аварийно спиране. Като се има предвид, че това е вече 9-а вълна от ракетни удари по енергийни обекти, възстановяването на захранването може да отнеме повече време от преди, съобщават от "Укренерго".

Приоритет ще бъдат обектите на критичната инфраструктура: болници, водоснабдителни съоръжения, топлофикационни съоръжения и пречиствателни станции.

Извънредното положение е в сила само за участниците на пазара на електрическа енергия, уточняват от дружеството. 

БГНЕС

Компанията съобщи, че най-много щети са нанесени върху северните, южните и централните райони. 

Министърът на енергетиката на Украйна Херман Галущенко обясни, че ракетите са повредили 9 съоръжения за производство на енергия и разпределителни мрежи. Поради тези повреди няма техническа възможност да се осигурят електроенергия на повече от половината потребители в страната.

Журналисти на АФП в Киев съобщиха за силни експлозии, а кметът на града заяви, че метрото е спряло да работи, за да може жителите да се подслонят, тъй като водоснабдяването е нарушено.

БГНЕС

Ударите убиха двама души и раниха няколко други - включително деца - в южния град Кривой Рог, родния град на президента Володимир Зеленски.

Нападението е само последната от няколкото вълни от удари, които започнаха през октомври след поредица от смущаващи за Русия поражения на бойното поле в Украйна.

Регионалните власти в Кривой Рог съобщиха, че ракетите са ударили жилищна сграда.

Олександър Старух, ръководител на фронтовата Запорожка област, в която се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа, заяви, че повече от дузина руски ракети са били насочени към територия под украински контрол.

Нов руски обстрел в южния град Херсон, наскоро отвоюван от Украйна, уби един човек и рани още трима. Херсон е подложен на постоянен руски обстрел, откакто силите на Москва се оттеглиха през ноември, а в четвъртък в града беше прекъснато електрозахранването.
Координаторът на ООН по хуманитарните въпроси за Украйна Денис Браун заяви, че жена, работеща като фелдшер за украинския Червен кръст, е била убита при ударите в Херсон в четвъртък.

"Това дълбоко трагично събитие е още едно напомняне за ужасяващите последици от тази война за цивилното население и за изключителните рискове, които поемат хуманитарните работници на първа линия", каза тя.

БТА

В контролираната от Русия област Луганск в Източна Украйна официални представители на Москва заявиха, че при обстрел от страна на силите на Киев са загинали 8 души, а 23 са ранени.

"Врагът провежда варварски обстрел на градовете и районите на републиката", заяви в социалните мрежи установеният от Русия лидер на Луганск Леонид Пасечник.

Москва заяви, че ударите по украинската инфраструктура са в отговор на експлозията на Керченския мост, свързващ руския континент с анексирания от Москва през 2014 г. Кримски полуостров. Кремъл също така заяви, че Киев е отговорен за хуманитарните последици от ударите, тъй като е отказал да капитулира пред руските условия за преговори.

Вълната от нападения предизвика спешни молби от страна на Киев за по-големи възможности за противовъздушна отбрана от страна на западните съюзници.

Тази седмица представители на отбраната заявиха, че Украйна е свалила рояк от повече от дузина ирански безпилотни летателни апарати, изстреляни към Киев.

Отделно от това днес руският президент Владимир Путин обяви, че следващата седмица ще посети Беларус за разговори със своя колега и съюзник Александър Лукашенко. От Минск съобщиха, че двойката ще проведе разговори на четири очи, както и по-широки преговори с министрите си за "беларуско-руската интеграция".

 
Укренерго, БГНЕС, Фокус