Високопоставен украински представител в Източна Украйна съобщи, че украинските сили са нанесли удар по хотел, в който са били разположени бойци на частната руска армия "Вагнер", и са убили голям брой от тях, предаде Ройтерс.

Новината беше съобщена от Серхий Гайдай, управител на Луганска област, основната част от която е окупирана от Русия. Информацията не може да бъде потвърдена от Ройтерс.

В интервю за украинска телевизия Гайдай заяви, че украинските сили са нанесли в събота удар по хотел в град Кадиивка западно от Луганск. Снимки, публикувани в Телеграм, показват сграда в руини.

"Те имаха малко пукот там, точно където беше разположен командният пункт на "Вагнер"", каза Гайдай и добави: "Голям брой от тези, които бяха там, загинаха".
Засега няма коментар от руското министерство на отбраната.

Управителят на Луганска област не съобщи броя на загиналите, но каза, че оцелелите не разполагат с адекватна медицинска помощ. "Сигурен съм, че поне 50 процента от онези, които са успели да оцелеят, ще умрат преди да получат медицинска помощ. Това е така, защото дори в нашата Луганска област те са откраднали оборудване", заяви той.
Някои украински медии цитираха местни представители, според които хотелът е бил затворен от известно време.

Гайдай и по-рано е съобщавал за украински удари по цели в Луганска област, включително за атака срещу команден пункт на "Вагнер" в град Попасна през август.

Украинската армия пое днес отговорността за серия от удари през уикенда срещу командни пунктове и складове в окупираните от Русия територии, съобщи ДПА. В изявлението не се посочват конкретни цели, но се отбелязва, че ударите са били нанесени с използването на артилерия и ракети.

Русия съобщи за многобройни украински артилерийски удари в югоизточния град Мелитопол в събота. Руската противовъздушна отбрана е била активна в Мелитопол, както и в Симферопол на Кримския полуостров.
БТА