Володимир Зеленски
Володимир Зеленски / БГНЕС
Приближеният до Владимир Путин съюзник подчерта, че украинският държавен глава не бива да бъде подценяван
Основателят на руската частна военна компания "Вагнер" и приближен на Путин Евгений Пригожин похвали украинския президент Володимир Зеленски като го нарече силен и уверен лидер, който не трябва да бъде подценяван, предаде Ройтерс.

Коментарите на Пригожин свидетелстват за утвърждаване на неговия имидж и за нарастващата му увереност да коментира чувствителни теми около войната в Украйна, без да зачита официалната линия на Москва.

Ракетни удари в Украйна

"Въпреки че той е президент на държава, която в момента е враждебна към Русия, Зеленски е силен, уверен, прагматичен и добър човек", посочва Пригожин в съобщение, публикувано в руската социална мрежа "Вконтакте" от прес офиса на неговата фирма за кетъринг "Конкорд".

"Не го подценявайте", написа той във второ съобщение, след като беше попитан защо възхвалява човек, когото Москва многократно критикува, пренебрегва и атакува още откакто пое поста през 2019 г.

Политическата анализаторка Татяна Становая намира за интересно това, че Пригожин изказва мнение, много различно от това на Путин и което може би други членове на управляващия елит не смеят да изразят. "Пригожин се осмели. Той мисли, че е прав и че това няма да ядоса Путин", смята тя.

През последните седмици Пригожин направи поредица откровени коментари, като се присъедини към чеченския лидер Рамзан Кадиров с подигравателни изказвания за представянето на руските генерали в Украйна.

Миналият месец Пригожин за първи път призна, че той е основателят на "Вагнер" - частна военна компания, чийто представители е изпращал да се бие в Сирия, Африка и Украйна. САЩ и Европейският съюз му наложиха санкции за участието в компанията.

Според Становая Пригожин не се стреми към официална властова роля. "Мисля, че за него това е по-скоро "бизнес проект", който иска да "продаде" на Путин, за да се обвърже по-тясно с Кремъл", коментира тя.

Дронове атакуваха залива на Севастопол

"Той би избегнал някаква официална отговорност, за него е по-удобно да остане по средата - между държавата и неофициалната позиция", добави Становая.

Коментарите на Пригожин за Зеленски са в рязък контраст с начина, по който Путин и други висши руски представители обрисуват украинския президент.
Ден след като започна инвазията в Украйна през февруари, Путин призова украинските войници да изгонят Зеленски от поста, като заяви, че ще е много по-лесно да се водят преговори с генералите, отколкото "с бандата наркозависими и неонацисти", която е на власт.

Руските държавни медии и страници на социални медии, свързани с Кремъл, неколкократно прокарваха безпочвени твърдения, че Зеленски използва наркотици. "Той казва много неща. Зависи от това какво пие или какво пуши", заяви преди време в интервю руският външен министър Сергей Лавров.

В западните страни и самата Украйна Зеленски е възхваляван за неговото мотивиращо лидерство по време на войната, включително онлайн речите му пред парламенти по целия свят в опит да спечели подкрепа за Киев.

Попитан защо хвали Зеленски, Пригожин заяви: "За да станеш по-силен, за да печелиш, трябва да уважаваш противника. Не го подценявайте. Винаги търсете за грешки в себе си и търсете какво добро и важно можете да научите от опита на врага".
БТА