/ БГНЕС, архив
Ракетни удари отекнаха в цяла Украйна, включително и в столицата Киев, съобщава ВВС.

Това се случва само дни, след като Русия обвини Украйна за атака с дрон срещу нейния Черноморски флот.

Говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат каза пред украинската телевизия, че Русия е използвала свои стратегически бомбардировачи за извършване на атаката. Андрий Йермак, началник на кабинета на президента Володимир Зеленски, заяви, че „руските губещи продължават да се бият срещу мирни обекти“.

По данни на АФП между 08:00 ч. (06:00 ч. по Гринуич) и 08:20 ч. в украинската столица са чути най-малко пет експлозии.

Руските удари са прекъснали електрозахранването и водоснабдяването в някои части на Киев, съобщи кметът на украинската столица.

"Една част от Киев е без електричество, а някои райони - без вода след руските удари", написа Виталий Кличко в услугата за съобщения Telegram.

Електричеството е спряно и в част от Черкаска област на Украйна, съобщи началникът на регионалното военно управление Игор Табурец.

„Едно от критичните инфраструктурни съоръжения на Черкаска област беше атакувано. В тази връзка част от региона е без ток“, написа той в своя канал в Telegram. На място име екип на Спешна помощ.

Агенция Асошиейтед прес съобщава, че украински представители днес са съобщили за масиран руски обстрел и по критично важна инфраструктура в Харков и други градове.

По-рано днес ТАСС съобщи, че на много места в Украйна са отекнали сирени.

Сега украински представители предупреждават, че в резултат на ударите по Харков и Запорожие днес може да има и спиране на електроподаването.

Според Кирило Тимошенко, съветник на украинското президентство, руските сили са започнали масирана атака срещу енергийната система в редица украински области. Говорейки за руските сили, той ги нарече "руски терористи". Тимошенко допълни, че някои от руските ракети са били свалени от украинската противовъздушна отбрана, но други са достигнали целта си.