/ iStock/Getty Images
Националната комисия, която осъществява държавното регулиране в сферата на енергетиката и комуналните услуги на Украйна, се съгласи да извършва операции по износ и внос на електроенергия чрез трансграничен поток в посока Украйна-Румъния. Това се посочва в изявление на уебсайта на комисията.

В съответствие с условията на споразумението между операторите на украинската и румънската разпределителни системи приходите (без ДДС) от управлението на ограниченията на границата между Украйна и Румъния се разпределят между НЕК Ukrenergo и C.N.T.E.E. Transelectrica S.A. в съотношение 50% към 50%.

В изявлението на Националната комисия се казва, че възобновяването на износа и вноса на електроенергия ще спомогне за стабилизирането на украинската енергийна система. Това ще бъде възможно, тъй като ще има условия за внос на електроенергия от Румъния в часовете с дефицит през деня и за износ към Румъния в часовете, когато има излишък на електроенергия.

От 2022 г. енергийната система на Украйна е синхронизирана с мрежите на континентална Европа. Електроенергия от Украйна се доставяше на Полша, Молдова, Словакия и Румъния. От октомври миналата година доставките са преустановени поради ракетни атаки от страна на Русия. В резултат на обстрела критичната инфраструктура на Украйна беше повредена.
БГНЕС