/ БТА
В сряда Украйна заяви, че руските въоръжени сили се готвят да превземат столицата Киев.

"Според наличната информация врагът се подготвя за нов опит за превземане на Киев", се казва в изявление на пресслужбата на въоръжените сили на Украйна.

Твърди се, че през последните дни Киев - най-населеният град в Украйна, е сравнително спокоен, въпреки че руската артилерия обстрелва покрайнините на столицата.

По-рано тази седмица кметът на Киев Виталий Кличко призова обществеността да остане на закрито или в убежища, тъй като градът засилва отбранителните мерки, като добави, че извън столицата се водят интензивни боеве.

"Общинските власти правят всичко възможно да осигури надеждни градски услуги", каза той. "Разпределяме помощта сред най-уязвимото население и складираме храни, стоки от първа необходимост и лекарства".

По-рано днес ръководителят на областната администрация на Киев Олексий Кулеба призова днес жителите да се евакуират от града, припомня БГНЕС.

"Днес населението на Киевска област ще бъде евакуирано по хуманитарни коридори: Ворзел, Буча, Бородянка, Ирпен, Гостомел през Стоянка - Белгородка до град Киев."

Евакуацията беше насрочена за 11:30 ч. местно време Заповедта за евакуация бе издадена час след като Кулеба призова жителите на Киев да се приберат в бомбоубежищата възможно най-бързо.

Войната на Русия в Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане и доведе до строги финансови санкции срещу Москва.

Отчитайки глобалното недоволство, много от големите световни предприятия ограничиха или спряха дейността си в Русия.

По оценки на ООН от началото на войната в Украйна са загинали най-малко 474 цивилни и са ранени 861 души, а над 2,1 млн. души са избягали в съседни държави. 
БГНЕС